Skinny moussaka
Skinny moussaka
Ingrediƫnten voor 4 personen
300 gr rundergehakt/tartaargehakt, 600 gram aardappel, 250 ml halfvolle melk, 50 gr Parmezaan
3 grote aubergines, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 3 blikjes tomatenblokjes
1 tl kaneel,1 tl nootmuskaat,2 tl oregano (gedroogd),Peper en zout en 1 bouillon blokje
2 lepels Olijfolie
Zo maak je het Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in 1 eetlepel olijfolie.
Voeg het gehakt, de kaneel, de nootmuskaat, de oregano en wat peper en zout toe en bak dit mee.
Voeg de tomatenblokjes het bouillon blokje bij het gerulde gehakt en laat de saus rustig sudderen. Breng de saus eventueel extra op smaak met peper en zout.
Schil de aardappels en snijdt deze met de mandoline of in de keuken machine. Doe deze in een pan en breng deze aan de kook (in anti aanbak pan pas op dat het niet verbrand) De aardappels geven zet meel af waardoor de melk iets gaat binden. Strooi de parmezaanse kaas erin. evt beetje bij binden met maizena indien nodig.
In de tussentijd ga je de aubergines grillen. Was de aubergines en snijd ze in hele dunne plakken. Ook dit gaat het makkelijkste met een mandoline.
Grill de aubergines aan weerszijden goudbruin in de oven en breng ze op smaak met peper en zout. Maar je kunt ook een gewone grillpan en zelfs de oven gebruiken (180 graden 15 minuten).
We gaan nu de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. (ik heb een ronde van 23 cm).
Verdeel een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een paar plakjes gegrilde aubergine en een laagje aardappels. Verdeel daarover weer een flinke lepel tomatensaus en aubergine. Ga zo door totdat alles op is en eindig met een laag aardappel mengsel
Bak de moussaka in 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden. Lekker met een Griekse salade erbij.